Feestelijk, sfeervol, … zeg maar bubbels. De voorbije jaren kenden mousserende wijnen een stevige opmars. Waarbij het vroeger champagne moest zijn, is cava nu minstens even populair. En ook een uitstekende prosecco hoeft daar zeker niet voor onder te doen. Wij zetten de verschillende soorten even kort op een rijtje en geven je met plezier enkele suggesties mee. 

 

Champagne

 

Enkel mousserende wijn uit de Champagnestreek verdient deze titel. Let wel: het is geen kwaliteitsgarantie. Champagne is een blend van 3 verschillende druivensoorten: Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Er zijn heel wat peperdure merken, maar een goede fles hoeft helemaal geen fortuin te kosten. Het maken van Champagne vergt heel wat expertise en tijd, wat voor een stuk de vaak net iets forsere kostprijs kan verklaren. 

 

TIP | CHAMPAGNE LAURE D’ECHARMES 

Een frisse aperitief champagne uit de Aube. Een fruitig karakter met citrus, pompelmoes en bosaardbeien. Elegant in de mond, met een stevige dosis zuur.

 

Crémant 

 

Franse mousserende wijnen die niet uit de Champagnestreek komen verdienen de titel Crémant. Echte regels zijn er niet. Er zijn uitstekende flesjes op de markt, maar ook veel slechte bulk. De samenstelling kan bestaan uit verschillende druivensoorten. 

 

Cava 

 

De Spaanse variant, gemaakt volgens hetzelfde proces als Champagne. De 3 druiven die je in cava vindt? Parellada, Xarello en Macabeo. Namen als een klok. 

 

Prosecco 

 

Ook de Italianen kennen wat van mousserende wijnen. Vaak op basis van de Glera druif worden er heerlijke Prosecco’s gemaakt, al is de smaak vaak net iets zoeter. Jong, fruitig en levendig omschrijven de smaak van Prosecco nog het best. 

 

TIP | PROSECCO LORENZON I Feudi di Romans

Frisfruitig, bloemig en een delicate zachte smaak, met perfect uitgebalanceerde zuren. Een uitstekende aperitief. Ideaal om een feestje mee te openen. 

Lambrusco 

 

Een Italiaans buitenbeentje, want het is rood van kleur. De Lambruscodruif vormt de basis van deze wijn. 

 

Espumante 

 

Welkom, je bent in Portugal. De Portugese variant. 

 

Sekt 

 

Een minder bekende variant is Sekt. Een Duitse mousserende wijn op basis van Riesling. 

 

De Nieuwe Wereld 

 

Ook in heel wat andere landen vind je wijnen met bubbels. Sommigen zijn zeker en vast het ontdekken waard.

Geef een antwoord