De bosbranden in Australië hebben een enorme impact op de natuur, de dieren en de inwoners, maar ook de wijngaarden krijgen het zwaar te verduren. In de wijnregio van Zuid-Australië zijn al meer dan 60 wijngaarden vernietigd door de bosbranden en sommige wijnmakers zijn al hun druiven verloren. En dat enkele weken voor het begin van de oogst.
Adelaide Hills is een bekend Australische wijngebied met een koel klimaat en is de thuisbasis van 90 verschillende wijnlabels. Het is één van de ergst getroffen wijngebieden in Australië. De wijngaarden bestrijken ongeveer 8000 hectare, waarvan 30 procent in het getroffen gebied ligt. De schade is nog niet volledig vastgesteld, omdat de branden zo recent zijn en het niet veilig is om het gebied te betreden. Enkele wijnboeren hebben echter al aanzienlijke schade gemeld aan zowel hun druiven als hun wijnstokken.
De wijngaarden moeten regelmatig bosbranden verduren, maar gewoonlijk branden enkel de houten afrasteringen en de grassen onder de wijnstokken. Nu waren de branden dus langzaam en heet genoeg om ook de wijnstokken aan te tasten.
Geroosterde druiven
Als een wijnstok is verbrand, is dat duidelijk zichtbaar, maar het duurt veel langer om de schade door hitte vast te stellen. De druiven worden gewoonweg geroosterd op de wijnstok en dan is de oogst mislukt. Voor heel wat telers betekent dat een aanzienlijk lager inkomen en voor sommigen zelfs geen. En dat na een financieel moeilijk jaar. In 2019 was de opbrengst minstens 50 procent lager dan gemiddeld.
Nick Knappstein, merkmanager van Ripose Wines, zegt: “De schade aan de wijngaarden en het gebrek aan een oogst zal voor sommige wijnmakers de doodsteek zijn. Drie van de wijngaarden waarvan wij druiven kopen, zijn zo erg beschadigd dat ze dit jaar geen oogst hebben. Ze zullen niet alleen geen opbrengst hebben, maar ze gaan ook heel wat kosten hebben om het hekwerk, de irrigatiesystemen en soms zelfs wijnstokken te vervangen.”
Jarenlang herstel
Het zou jaren kunnen duren vooraleer de wijnindustrie hersteld is. Sommige wijngaarden fungeerden als brandgang en hun wijnstokken moeten waarschijnlijk opnieuw gepland worden. Het duurt tot drie, vier jaar vooraleer nieuwe wijnstokken vruchten dragen. Als de wijnboeren geluk hebben, herstellen de wijnstokken vanzelf, maar ook dan dragen ze pas terug vruchten in 2022.
De bosbranden hebben wel voor samenhorigheid gezorgd en er is veel vrijgevigheid in de regio. Mensen doneren druiven en arbeid aan hun buren en vrienden om hen te helpen bij de heropbouw. De regio heeft ook nood aan schenkingen aan de hulpfondsen en steun voor de hulpdiensten. “De beste steun die we als wijnboeren kunnen krijgen, is dat de consument bewust wijnen koopt van Adelaide Hills en de wijnregio bezoeken”, besluit Nick Knappstein.